spájz
Közkívánatra megalkottuk az oldalt, ami azokat az alapanyagokat (szárazáru, hűteni- és fagyasztanivaló, fűszer, stb.) tömöríti, amelyeket szerencsés, ha állandóan tartasz otthon, és rendszerint bevásárolsz belőle, ha épp apad a készleted. Így mindig képes leszel a spontán varázslatra akár váratlan vendégeid esnek be, akár a családnak szeretnél valamit alkotni, vagy csak a Magad szórakoztatására.
Most a nyugalom megzavarására alkalmas sorok és az olvasása révén percek következnek, de nagy levegő: egyszer kell komolyabban nekiszaladni a konyhai bázisteremtésnek, onnan már csak szintentartás szükségeltetik - és rendkívül hálás leszel Magadnak érte, ahogy a közönséged is Érted. Érted?
Figyelem, az alább felsorolt alapanyagok a korszerű és egészséges konyha ALAP hozzávalói. A szofisztikáltabb ételek elkészítéséhez szükséges a külön bevásárlóturné - hacsak nem avanzsálsz menet közben profi szakáccsá...
Néhány alapszabály: az ínyenc, egészséges és korszerű, egyszóval igényes mai konyha minőségi alapanyagokat használ, és nélkülözi a finomított és adalékanyagokkal teli, előre gyártott, kompakt élelmiszereket. Ilyen formán a fehércukornak, a hagyományos leveskockáknak, vegetának, fűszersóknak és egyéb zacskós fűszerkeverékeknek, alapoknak és fixeknek, a pirosaranynak, a tubusos/flakonos majonéznek és kecsapnak, továbbá az előre bekevert, ízesített, cukros gabonapelyheknek, joghurtoknak, ilyen-olyan cukros, térfogatnövelt, színezett, aromásított kekszeknek, csokiknak, cukroknak, pudingporoknak, felvágottaknak, silány sajtoknak és kenyereknek, meg még lehetne sorolni, mi mindennek, ami a mai magyar átlag háztartások alapkelléke, mennie kell, ha meg kívánjuk reformálni az étkezési kultúránkat. Az sem árt, ha a zöldségeinket és gyümölcseinket a szezonalitás jegyében szerezzük be, lehetőleg biopiacról - az a tömérdek vegyszer permet és műtrágya formájában, amit a növények magukba szívnak, komolyan árt a szervezetünknek.
szárazáru
- teljeskiőrlésű (és/vagy finom)búza- és/vagy zabliszt
- teljeskiőrlésű (vagy hagyományos) zsemlemorzsa
- teljeskiőrlésű (vagy hagyományos) búzadara
- teljeskiőrlésű vagy hagyományos kuszkusz
- a 6 alaptészta teljeskiőrlésű vagy hagyományos formában: spagetti, penne, fussili, tagliatelle, canneloni és lasagne lapok
- basmati és/vagy jázminrizs valamint barnarizs (gyorsrizsek kerülendők)
- hagyományos és/vagy vörös- illetve belugalencse
- jó minőségű barnacukor (finomítatlan NÁDcukor, nem melaszos répacukor - a különbség óriási, olvasd el a csomagolást) és/vagy nyírfacukor és vagy termelői (!!!) méz és/vagy juharszirup
- jódozott tengeri só/himalaya só
- szárított gyümölcsök: mazsola, sárgabarack, szilva (vigyázat! a bolti szárított gyümölcsök többsége cukrozott, tartósított - érdemes bioboltokban vásárolni inkább) - felbontás után, de akár előtte is hűtőben tárolandó
- magvak: hántolatlan natúr mandula, mandulapehely, dió, törökmogyoró, natúr kesudió, tökmag, napraforgómag, fenyőmag - felbontás után, de akár előtte is hűtőben tárolandó
- extrudált kenyerek: Wasa vagy Finncrisp termékek rozs-, zab- és egyéb krékerei
- préselt zabpehely
- cukrozatlan kakaópor
- instant kávé (ha nincs kávéfőző otthon)
- teljeskiőrlésű vagy hagyományos, jó minőségű babapiskóta süteményekhez
- jó minőségű vajas keksz tortaalapokhoz
- min. 65% kakaótartalmú csokoládé
(haladóknak továbbá: bulgur, köles, árpa, kukoricaliszt és -dara, demerara cukor, szárított füge és vörösáfonya, lenmag, szezámmag, szárított gombafélék, kókuszpehyely... )
olajak, ecetek, mártások
- jó minőségű extra szűz olívaolaj
- jó minőségű balzsamecet
- fehér- és vörösborecet
- szójaszósz
- jó minőségű mustár (lehetőség szerint dijoni)
(haladóknak továbbá: tökmagolaj, szezámolaj, mogyoróolaj, dióolaj, szőlőmagolaj, halszósz, almaecet, málnaecet, adalékanyag-mentes chiliszószok)
fűszerek, ételízesítők
- bio leveskockák: zöldség, csirkehús, marhahús (DM, Spar, bioboltok a fellelhetősége)
- egész fekete és tarkabors (borsőrlővel könnyebb)
- szárított zöldfűszerek: kakukkfű, oregánó, majoranna, babér
- őrölt fűszerek: kömény, fahéj, chili
- egész fűszerek: kömény, fahéj, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, sáfrány
- házi vagy bio pirospaprikakrém a(z újragondolt) magyaros ízekhez (Kaiser's-ben kapható a 'Virágoskút' márkájú)
(haladóknak továbbá: őrölt - kurkuma, koriander, kardamom, sumac, római kömény, cayanne bors; egész - koriandermag, kardamommag, borókabogyó, szegfűbors, fekete és sárga mustármag; fűszerkeverék - garam masala, tandoori masala, ötfűszerkeverék, hétfűszerkeverék, zöld és vörös currypaszta, tamarind, rákpaszta, stb. )
konzervek
felbontás után hűtőben tárolandó
- szárított paradicsom
- kókusztej
- olívabogyó
- kapribogyó
- pesto (annak, aki nem akar csinálni renszeresen házit)
- natúr tonhal
- szardínia
- kockázott vagy egész paradicsom
- paradicsompüré
(haladóknak továbbá: bambuszrügy, ajóka, csicseriborsó, tahini /=szezámkrém/, szárított paradicsom, stb.)
friss/fagyasztott fűszerek
- bazsalikom
- rozmaring
- kakukkfű
- petrezselyem
- snidling
- majoranna
- menta
- kapor
(haladóknak továbbá: citromfű, chilipaprika, gyömbér, korainderzöld, tárkony, zsálya, galangal, stb.)
fagyasztott túlélőkészlet
- brokkoli
- karfiol
- kukorica
- zöldbab
- zöldborsó
- erdei gombák
- bogyós gyümölcsök (áfonya, vörösáfonya, szeder, málna, eper)
- natúr gesztenye
- spenótlevelek
- szárnyas (lehetőség szerint szabadtartású): csirkecomb, csirkemell, egész csirke, darált csirkemell
- hal: fehérhúsú hal(ak) (pl. tilápia), füstölt lazac és natúr lazac szték
- hús: darált marha és/vagy sertés
(haladóknak továbbá: spárga, vargánya, királyrákfarkak, pisztráng, bélszín, szűzérme, kacsacomb és -mell, csirke- és/vagy kacsa- és/vagy libamáj, nyúl, vad)
a hűtőben rendszeresen
- natúr joghurt
- natúr kefír
- vaj
- jó minőségű, adalékanyag-mentes sajtok: gouda/ementáli/cheddar; mozzarella; parmezán; feta
- túró (lehet ricotta is)
- natúr krémsajt
- mascarpone
- paradicsom
- paprika
- szárított sonka (lehetőleg adalékanyag-mentes)
- tej/zabtej
- tojás (lehetőség szerint bio)
- friss zöldsaláta
(haladóknak továbbá: avokádó, zellerszár, kecskesajt, kék- és/vagy penészes sajt (rokfort/gorgonzola/stb.), friss tészta, stb.)
egyéb
- jó minőségű, lehetőleg házi lekvár (még jobb, ha nincs benne cukor)
- krumpli
- répa
- vöröshagyma
- lilahagyma
- fokhagyma
- citrom
- narancs
- banán
- szezonális zöldségek és gyümölcsök
- jó minőségű kenyér
- 100%-os gyümölcslevek
- víz
- főzésre alkalmas száraz fehér- és vörösbor (nem a top minőség, de olyan, amit egyébként is szívesen meginnál)
- sötét rum és konyak
- főző- és habtejszín
Ha a listával kapcsolatban, az egyes alapanyagok ideális, vagy egyáltalában vett lelőhelyeit, a kiválasztásuk legfontosabb ismérveit illetően kérdésed van, írj bártan nekünk! Örülünk, ha segíthetünk!
Használjátok a fentieket egészséggel!