spájz

Közkívánatra megalkottuk az oldalt, ami azokat az alapanyagokat (szárazáru, hűteni- és fagyasztanivaló, fűszer, stb.) tömöríti, amelyeket szerencsés, ha állandóan tartasz otthon, és rendszerint bevásárolsz belőle, ha épp apad a készleted. Így mindig képes leszel a spontán varázslatra akár váratlan vendégeid esnek be, akár a családnak szeretnél valamit alkotni, vagy csak a Magad szórakoztatására.

Most a nyugalom megzavarására alkalmas sorok és az olvasása révén percek következnek, de nagy levegő: egyszer kell komolyabban nekiszaladni a konyhai bázisteremtésnek, onnan már csak szintentartás szükségeltetik - és rendkívül hálás leszel Magadnak érte, ahogy a közönséged is Érted. Érted?

Figyelem, az alább felsorolt alapanyagok a korszerű és egészséges konyha ALAP hozzávalói. A szofisztikáltabb ételek elkészítéséhez szükséges a külön bevásárlóturné - hacsak nem avanzsálsz menet közben profi szakáccsá...

Néhány alapszabály: az ínyenc, egészséges és korszerű, egyszóval igényes mai konyha minőségi alapanyagokat használ, és nélkülözi a finomított és adalékanyagokkal teli, előre gyártott, kompakt élelmiszereket. Ilyen formán a fehércukornak, a hagyományos leveskockáknak, vegetának, fűszersóknak és egyéb zacskós fűszerkeverékeknek, alapoknak és fixeknek, a pirosaranynak, a tubusos/flakonos majonéznek és kecsapnak, továbbá az előre bekevert, ízesített, cukros gabonapelyheknek, joghurtoknak, ilyen-olyan cukros, térfogatnövelt, színezett, aromásított kekszeknek, csokiknak, cukroknak, pudingporoknak, felvágottaknak, silány sajtoknak és kenyereknek, meg még lehetne sorolni, mi mindennek, ami a mai magyar átlag háztartások alapkelléke, mennie kell, ha meg kívánjuk reformálni az étkezési kultúránkat. Az sem árt, ha a zöldségeinket és gyümölcseinket a szezonalitás jegyében szerezzük be, lehetőleg biopiacról - az a tömérdek vegyszer permet és műtrágya formájában, amit a növények magukba szívnak, komolyan árt a szervezetünknek.

szárazáru

  • teljeskiőrlésű (és/vagy finom)búza- és/vagy zabliszt
  • teljeskiőrlésű (vagy hagyományos) zsemlemorzsa
  • teljeskiőrlésű (vagy hagyományos) búzadara
  • teljeskiőrlésű vagy hagyományos kuszkusz
  • a 6 alaptészta teljeskiőrlésű vagy hagyományos formában: spagetti, penne, fussili, tagliatelle, canneloni és lasagne lapok
  • basmati és/vagy jázminrizs valamint barnarizs (gyorsrizsek kerülendők)
  • hagyományos és/vagy vörös- illetve belugalencse
  • jó minőségű barnacukor (finomítatlan NÁDcukor, nem melaszos répacukor - a különbség óriási, olvasd el a csomagolást) és/vagy nyírfacukor és vagy termelői (!!!) méz és/vagy juharszirup
  • jódozott tengeri só/himalaya só
  • szárított gyümölcsök: mazsola, sárgabarack, szilva (vigyázat! a bolti szárított gyümölcsök többsége cukrozott, tartósított - érdemes bioboltokban vásárolni inkább) - felbontás után, de akár előtte is hűtőben tárolandó
  • magvak: hántolatlan natúr mandula, mandulapehely, dió, törökmogyoró, natúr kesudió, tökmag, napraforgómag, fenyőmag - felbontás után, de akár előtte is hűtőben tárolandó
  • extrudált kenyerek: Wasa vagy Finncrisp termékek rozs-, zab- és egyéb krékerei 
  • préselt zabpehely
  • cukrozatlan kakaópor
  • instant kávé (ha nincs kávéfőző otthon)
  • teljeskiőrlésű vagy hagyományos, jó minőségű babapiskóta süteményekhez
  • jó minőségű vajas keksz tortaalapokhoz
  • min. 65% kakaótartalmú csokoládé

(haladóknak továbbá: bulgur, köles, árpa, kukoricaliszt és -dara, demerara cukor, szárított füge és vörösáfonya, lenmag, szezámmag, szárított gombafélék, kókuszpehyely... )

olajak, ecetek, mártások

  • jó minőségű extra szűz olívaolaj
  • jó minőségű balzsamecet
  • fehér- és vörösborecet
  • szójaszósz
  • jó minőségű mustár (lehetőség szerint dijoni)

(haladóknak továbbá: tökmagolaj, szezámolaj, mogyoróolaj, dióolaj, szőlőmagolaj, halszósz, almaecet, málnaecet, adalékanyag-mentes chiliszószok)

fűszerek, ételízesítők

  • bio leveskockák: zöldség, csirkehús, marhahús (DM, Spar, bioboltok a fellelhetősége)
  • egész fekete és tarkabors (borsőrlővel könnyebb)
  • szárított zöldfűszerek: kakukkfű, oregánó, majoranna, babér
  • őrölt fűszerek: kömény, fahéj, chili
  • egész fűszerek: kömény, fahéj, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, sáfrány
  • házi vagy bio pirospaprikakrém a(z újragondolt) magyaros ízekhez (Kaiser's-ben kapható a 'Virágoskút' márkájú)

(haladóknak továbbá: őrölt - kurkuma, koriander, kardamom, sumac, római kömény, cayanne bors; egész - koriandermag, kardamommag, borókabogyó, szegfűbors, fekete és sárga mustármag; fűszerkeverék - garam masala, tandoori masala, ötfűszerkeverék, hétfűszerkeverék, zöld és vörös currypaszta, tamarind, rákpaszta, stb. )

konzervek

felbontás után hűtőben tárolandó

  • szárított paradicsom
  • kókusztej
  • olívabogyó
  • kapribogyó
  • pesto (annak, aki nem akar csinálni renszeresen házit)
  • natúr tonhal
  • szardínia
  • kockázott vagy egész paradicsom
  • paradicsompüré

(haladóknak továbbá: bambuszrügy, ajóka, csicseriborsó, tahini /=szezámkrém/, szárított paradicsom, stb.)

friss/fagyasztott fűszerek

  • bazsalikom
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • snidling
  • majoranna
  • menta
  • kapor

 (haladóknak továbbá: citromfű, chilipaprika, gyömbér, korainderzöld, tárkony, zsálya, galangal, stb.)

fagyasztott túlélőkészlet

  • brokkoli
  • karfiol
  • kukorica
  • zöldbab
  • zöldborsó
  • erdei gombák
  • bogyós gyümölcsök (áfonya, vörösáfonya, szeder, málna, eper)
  • natúr gesztenye
  • spenótlevelek
  • szárnyas (lehetőség szerint szabadtartású): csirkecomb, csirkemell, egész csirke, darált csirkemell
  • hal: fehérhúsú hal(ak) (pl. tilápia), füstölt lazac és natúr lazac szték
  • hús: darált marha és/vagy sertés

 (haladóknak továbbá: spárga, vargánya, királyrákfarkak, pisztráng, bélszín, szűzérme, kacsacomb és -mell, csirke- és/vagy kacsa- és/vagy libamáj, nyúl, vad)

a hűtőben rendszeresen

  • natúr joghurt
  • natúr kefír
  • vaj
  • jó minőségű, adalékanyag-mentes sajtok: gouda/ementáli/cheddar; mozzarella; parmezán; feta
  • túró (lehet ricotta is)
  • natúr krémsajt
  • mascarpone
  • paradicsom
  • paprika
  • szárított sonka (lehetőleg adalékanyag-mentes)
  • tej/zabtej
  • tojás (lehetőség szerint bio)
  • friss zöldsaláta

(haladóknak továbbá: avokádó, zellerszár, kecskesajt, kék- és/vagy penészes sajt (rokfort/gorgonzola/stb.), friss tészta, stb.) 

egyéb

  • jó minőségű, lehetőleg házi lekvár (még jobb, ha nincs benne cukor)
  • krumpli
  • répa
  • vöröshagyma
  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • citrom
  • narancs
  • banán
  • szezonális zöldségek és gyümölcsök
  • jó minőségű kenyér
  • 100%-os gyümölcslevek
  • víz
  • főzésre alkalmas száraz fehér- és vörösbor (nem a top minőség, de olyan, amit egyébként is szívesen meginnál)
  • sötét rum és konyak
  • főző- és habtejszín

Ha a listával kapcsolatban, az egyes alapanyagok ideális, vagy egyáltalában vett lelőhelyeit, a kiválasztásuk legfontosabb ismérveit illetően kérdésed van, írj bártan nekünk! Örülünk, ha segíthetünk!

Használjátok a fentieket egészséggel!