...és ünnep a Földön! Reggel is, este is. Néha csak úgy, ránk fér, hogy meglepjük magunkat egy nem mindennapi fogással.
MEDVEHAGYMÁS BLINIK LAZACCAL, AVOKÁDÓVAL ÉS KAPROS-CITROMOS JOGHURTTAL
a blinikhez
2 tojás
1 bögre zabliszt
1kk só
1/2kk szódabikarbóna
1/2dl olívaolaj
2dl zabtej
1 avokádó
4-5 szál aprított medvehagyma
10dkg füstölt lazac
kevés zsiradék a sütéshez
az összeállításhoz
2dl natúr joghurt
1 csokor aprított friss kapor
1/2 citrom leve és reszelt héja
2 gerezd fokhagyma
2-3ek olívaolaj
Egy serpenyőt alancsony lángon felhevítek 1ek bármilyen sütőzsiradékkal - csak az első adag alá fog kelleni, mert a palacsintatésztában lévő olaj elég ahhoz, hogy a blinik ne ragadjanak le. A meghámozott, kimagozott avokádót egy keverőtálban villával összetöröm, hozzáadom a csíkokra vágott lazacot és medvehagymát, majd a többi hozzávalót, és csomómentesre elkeverem, amit aztán evőkanalanként a serpenyőbe adagolok - nagyjából négy fér el -, az adagokat ellapogatom szabályos köralakokra, és addig sütöm a palacsinták egyik oldalát, amíg azt nem látom, hogy a tetejük kezd megkötni. Ekkor megfordítom őket, és még egy-két percig sütöm. Idő közben a kaprot felaprítom, a fokhagymát lereszelem, és az öntet többi hozzávalójával eldolgozom. A megsült bliniket az öntettel rétegzem, kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal kínálom.
Éva