Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
vasárnap
szept.222013

Kápialecsó?

Bezárt a szomszédos szupermarket. Átalakítás, modernizálás, mondták.

Van az az érzés, mikor valami egy pillanat alatt felvillanyoz, megrohannak a gondolatok, összeszorul a tüdőm, nem kapok levegőt. Rendszerint akkor történik, mikor egy helyszín magával ragad és elképzelem, milyen lehet ott élni; Rómában a Trasteverén, Szantorinin Firostefaniban, egy ezeréves városkában Liguriában vagy akár a Vízivárosban. Milyen lehet felébredni, a reggeli kávét meginni, elmenni a piacra, a vásárfiából összedobni egy ebédet, este sztorizgatni a barátokkal. Ez az elképzelt és idealizált életkép egyszerre rámzúdul és nem ereszt.

Kis túlzással ezt éreztem, mikor elképzeltem a bolt újranyitását. Adalékoktól mentes alapanyagok, friss, helyi, termelői zöldségek, környezettudatos tartásból származó húsok, tejtermékek és tojás, százféle fűszer, „fair trade” csokoládé és kávé, hozzáértéssel összeállított borkínálat. Amilyennek szerintem ma egy boltnak lennie kellene. Milyen jókat lehet majd főzni, mennyi új lehetőség – nem kell majd a város más-más sarkaiba menni a jobb minőségű hozzávalókért!

Nem jött be. Itt megállt az idő. Egész sornyi levespor, ízesítő, műgyümölcs, műkenyér, béna tészta, finomított olaj, ketreces tojás, kétes eredetű hús. Marad a járt út: tanyasi kacsa az egyik helyről, fűszerek a másikról, datolyaparadicsom és kápiapaprika a harmadikról. Nem adhatom alább.

KONFITÁLT KACSACOMB KÁPIALECSÓVAL

kell hozzá

fejenként egy kacsacomb

annyi libazsír, amennyi ellepi a combokat

kakukkfű

4-6 gerezd fokhagyma

2-3 kápiapaprika

fél kiló (datolya)paradicsom

egy fej vöröshagyma

A felolvasztott zsírban helyezgesd el a sózott kacsacombokat, add hozzá a a zúzott fokhagymagerezdeket (meg sem kell pucolni), fél fej kockázott vöröshagymát és néhány szál kakukkfüvet. Alacsony hőfokon (kb. 80-100 °C) főzd a zsírban a combokat 4 órán át, ezalatt semmi dolgod vele. A kápiákat süsd 200 °C-os sütőben szenesre, majd hámozd-magozd ki.

Kóstolj: ha a hús omlós és puha, hozzáfoghatsz a lecsónak. Olívaolajon vagy egy kis zsíron fonnyaszd meg a vékony szeletekre vágott hagymát, majd add hozzá a felkarikázott kápiát és a paradicsomot, morzsolj rá egy kis kakukkfüvet. Egy percig főzd, elég, ha félpuha a zöldség.

A combokat serpenyőben körbepiríthatod, de nem szükséges.

Ádám

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Minden alkalomra | Main | Un petit malheur »