Referencia itt. Meg lehet kövezni. De ha egyszer olyan gyors, olyan egyszerű és olyan baromi finom! Ádámnak ajánlom... könnyes szemmel. :D :D :D
ÉDESKÖMÉNYES BUSA-CEVICHE
1 kb. 20dkg-s busaszelet (vagy bármilyen más friss hazai halfilé)
1 közepes retek
1 lilahagyma
1/4 kígyóuborka
1/4 édeskömény + édesköménykapor
1 csomag kapor
1 1/2 citrom leve és 1/2 citrom héja
4ek olívaolaj
1tk só
frissen őrölt bors
tálaláshoz salátalevelek és tökmagolaj esetleg valamilyen kréker
A halat szükség szerint megtisztítom, apró kockákra vágom, egy keverőtálba teszem, megöntözöm a citrom levével, és félreteszem. Amíg a citromsavban a halhús "megfő", kifehéredik, addig a többi hozzávalót is felaprítom, a citromos hallal és az olajjal valamint a sóval, borssal, reszelt citromhéjjal összekeverem, és 10 percig lefedve a hűtőben hagyom az ízeket összetalálkozni. Salátaágyon tálalom tökmagolajjal körbelocsolva.
Éva
MAURUS KIRÁLYLEÁNYKA 2012
Édeskömény, busa, citrom és kapor. Ezek a borválasztást meghatározó hozzávalók. Valamint ebben az esetben a hazai halfiléhez hazai bort is könnyen tarthatjuk. A ceviche ételekhez élénk savú borok között keressünk párosítást, olyat, ami a citrusos ízek mellett nem laposodik el. Határozott savakból pedig jól állunk itthon, Tokaj, Somló, Mór – mind hozza a ceviche-hez illő/kellő savakat.
A móri Maurus pincészet Királyleánykájában (magyar fajta, hungarikum – muskotályos virágos – királylányos J aromákkal) ott vannak ezek a ropogós savak, melyek a citrusos ízvilág mellett a busához is passzolnak. Emellett a borban ott a kirobbanóan friss gyümölcsösség, ami az édesköménnyel és a kaporral jó helyen találkozik, így a bor és az étel egy igazán vagány párost alkot.
Anna