Maradék
csütörtök, május 9, 2013 at 14:27
Spooon 1...2...3! in citrom, egyszerű, egészséges, elegáns, fingerfood/előétel, füstölt lazac, gyerekbarát, húsmentes, kanapék/szendvicsek/pirítósok, kapor, kecskesajt, kenyér, könnyű, lazac, piknik, reggeli/tízórai/uzsonna, retek, snidling, szardínia, tengeri-/halétel, tonhal, torma, újhagyma

Nem ritka a maradék az "intenzív" háztartásban, ezért az ember ilyenkor átkapcsol kreatív üzemmódba, és összeüt valamit. Ami nekem megmaradt, az az előző napi lazacos töltött tök után egy kevés füstölt lazac, egy karika lágy kecskesajt. Volt még ilyen-olyan zöldség, zöldfűszer, citrom... és kenyeret is vettem a minap. 

TORMÁS-SNIDLINGES FÜSTÖLT LAZAC-RETEKKRÉM

hozzávalók

2-3 szelet jó minőségű füstölt lazac

1 karika (kb. 5dkg) krémes kecskesajt 

1 szál újhagyma

1 gerezd fokhagyma

2 retek

1tk friss citromlé

egy körömnyi méz

1/2cm reszelt friss torma (fagyasztóból)

1ek friss snidling

1ek olívaolaj

tálaláshoz magos pirítós, vaj, kapor, citromszelet, firssen őrölt bors

A krém hozzávalóit egyszerűen egy robotgépbe dobálom megmosva, megtisztítva, és krémesre pürésítem. Magos pirítóson tálalom friss kaporral, citromszelettel, frissen őrölt borssal.

Egyébként bármilyen más hallal, mint például a füstölt pisztráng, a füstölt hekk vagy a szardínia, remekül működik. Ha pedig a füstölt íz nem gyerebe, akkor itt a sima tonhalas verzió.

Éva

Update on kedd, május 21, 2013 at 8:54 by Registered CommenterSpooon 1...2...3!

Anna ajánlása

Feind Olaszrizling 2012

Tapasztalatom szerint borból ritkán van maradék, pláne pezsgőből, így erre nem nagyon lehet számítani. Érdemes viszont megtalálni a hétköznapok borát vagy borait – a legjobb értelemben. Ezek általában olyan borok, melyet az ember bármikor szívesen fogyaszt, akár egy szimpla kedd este is, nem kell hozzá külön alkalom. Gyümölcsös, ’jó ivású’ borok könnyű vacsorákhoz vagy akár csak beszélgetésekhez. Tavasztól őszig nekem ebbe a kategóriába a fehérek és rozék tartoznak és szerencsémre egyre több ilyen van a  polcokon, így lehet váltogatni, válogatni.

Ehhez a kanapéhoz pont egy ilyen bort találtam, a Feind pincészet 2012-es Olaszrizlingjét.

Friss, gyümölcsös bor, lendületes savakkal és a fajtára jellemző enyhén kesernyés, mandulás lecsengéssel. A kecskesajt adta krémes textúrát a savak ellensúlyozzák, a retek-torma-snidling vonallal a friss gyümölcsösség van párhuzamban, míg a mandulás kesernyésség a füstölt lazacra válaszol.

Anna

Article originally appeared on spooon (http://spooon123.hu/).
See website for complete article licensing information.