Gyerekparadicsom
Szerintem nálunk jó gyereknek lenni. Szerintem. Szerintem én lennék a saját gyerekem, ha lehetnék. Szerintem. Azért amikor majd az enyéim megnőnek, kíváncsi leszek, hogy fognak visszaemlékezni ezekre az évekre. Ettől függetlenül szerintem jó dolguk van. Szerintem.
CITROMOS-KAPROS CUKKÍNI-SPÁRGAFŐZELÉK TOHNALFASÍRTTAL
Nekem az előző nap posztolt tavaszi zöldségleves hozzávalóiból visszamaradt néhány karalábélevél, amit mindenkor véteknek tartok kidobni. Ezek felhasználására alkottam meg a lenti receptek mindegyikét.
hozzávalók
a fasírthoz
1 doboz tonhalkonzerv
1 doboz natúr sajtkrém vagy krémes túró
1 karalábé leveleinek a szára (elhagyható, helyette/mellette igény szerint lehet 3 szál újhagymát használni)
1 tojás
1 marék kuszkusz
1 gerezd fokhagyma
pici só, bors
2ek olívaolaj
a főzelékhez
3ek olívaolaj
1 vöröshagyma
3-3 kis zöld és sárga cukkíni
10 szál zöldspárga
3 gerezd fokhagyma
1/4l zöldségalaplé
ízlés szerint só és bors
1/2 kezeletlen citrom héja és egy gerezd citrom leve
1kk méz
1 csokor friss kapor
1/2 doboz joghurt/kefír
Először a fasírtmasszát állítom össze. Ehhez egy keverőtálban egy villa segítségével alaposan eldolgozom a tonhalat a tojással, a sajtkrémmel vagy túróval, belereszelem a fokhagymát, beleszórom a felaprított karalábélevelet és -szárat és/vagy újhagymát illetve a kuszkuszt, sózóm, borsozom, jól elkeverem, és hagyom állni egy darabig, hogy a kuszkusz a fasírtalap nedvességével megszívja magát, a massza kicsit jobban összeálljon, hogy lehessen formázni.
Amíg a fasírtmassza pihen, a főzelékhez megmosom és feldarabolom a hozzávalókat: a hagymát kockázom, a cukkíniket vékony félkarikákra vágom, a spárgát szintén felkarikázom illetve a koronáit félreteszem. A hagymát az olajon elkezdem dinsztelni. Amikor már üveges, hozzáadom a zöldségeket a spárgakorona kivételével, felöntöm az alaplével, és fedő alatt alacsony lángon megpárolom.
Egy másik serpenyőben olajat forrósítok, nedves kézzel kis pogácsákat formázok a halas masszából, és közepes lángon elkezdem sütni a fasírtokat - először az egyik, majd a másik oldalukat. Nagyjából 2-3 per elég mindkét oldalnak
A főzelék zöldségei amikor megpuhultak, az "állomány" felét az összes levével együtt átkanalazom egy turmixedénybe, és lepürésítem. A krémes főzelékalapot visszateszem a többi zöldséghez a spárgakoronával együtt, belereszelem a fokhagymát, újra alágyújtok, és összerottyantom a főzeléket. Amikor kész, elzárom a gázt, ízlés szerint még sózóm, borsozom a főzeléket, belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, hozzákeverem a mézet, a joghurtot és a felaprított kaprot, és forrón tálalom a fasírtokkal.
Mivel maradt még fasírtalap és karalábélevés is, tovább gondoltam a fogást:
TONHALAS TÖLTÖTT KARALÁBÉLEVÉL CITROMMAL
hozzávalók
a fentieken túl a karalábé levelei
víz
1 hagyma
1/2 citrom
tálaláshoz saláta
...viszont itt akkor érdemes a levelek szárait is beledarabolni a masszába, amire fönt azt írtam, hogy elhagyható abban az esetben, ha karalábé nincs otthon. Viszont mivel itt levélbe csomagolunk, lesz szárunk is.
A töltikékkel egész egyszerűen úgy járok el, hogy egy-egy evőkanálnyit a levelek méretétől függően rájuk kanalazok, szorosan betekerem őket (egyet görgetek rajtuk, a szélüket behajtom, és tovább görgetem). A megtöltött leveleket egy akkora edénybe teszem, hogy szorosan összebújhassanak egymáshoz, egy felcikkelyezett vöröshagymát a töltikék közé dugdosok, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje őket, és fedő alatt alacsony lángon hagyom kb. 15 perc alatt megfőni. Citrommal érdemes tálalni hidegen saláta mellé előételként, de akár egy könnyű vacsorafogásként is.
Mindegyik étel bár eredendően gyerekeknek készült, csodás felnőtt eledel is, úgyhogy bátran fogyaszthatunk hozzá egy kellemes bort, amit Anna ajánl szokás szerint a figyelmünkbe.
Éva
anna ajánlása
Fanni Kertje – NagyŐkisŐ Tokaji Furmint 2012
Cukkini, spárga, karalábélevél és a tonhalfasírt krémsajttal turbózott krémessége - ezek a fő komponensek a borválasztáshoz. Ropogós, élénk savú ugyanakkor gyümölcsös fehérbor legyen. A pezsgő itt is jolly joker lenne, ahogy a spárga klasszikus partnere a Sauvignon Blanc is. Ha ezeken túllépünk, és mást keresünk, akkor a hazai palettáról válogatva ennél a fogásnál jól működhet egy tokaji furmint a „könnyed” vonalból. Az idézőjel itt indokolt, mert kizárólag a tokaji furmint ligában lehet ezt a stílust könnyedként címkézni, bárhol máshol minimum furán néznének ránk. Az ásványos, komplex, meghatározó élményt adó száraz furmintnagyágyúk mellett egyre nagyobb teret kap a tokaji furmint könnyebben érthető arca, ahol elsősorban a gyümölcsösségen van a hangsúly. Ezek azok a borok, amit egy szimpla kedd este is szívesen kibontunk.
A Fanni Kertje - tarcali családi borászat - egy egészen új történet: az első piacra kerülő évjáratuk a 2012-es (bár a pincészet elmúlt 12 évében készült szamorodnik és aszúk Örökség néven jelen vannak a pince választékában). Szlogenjük már a boraikkal való első találkozás előtt megnyert: Szőlőből szerelembor. A NagyŐkisŐ furmint gyümölcsös, ásványos, ám mégis ’easy-drinking’ bor, ami viszont a furmint savai miatt étel mellett teljesedik ki igazán. A spárga-cukkini főzelékkel szépen játszik a szinte trópusi gyümölcsössége, aromái a citromos-mézes ízesítéshez is simulnak, míg a tonhalfasírt krémességét a frissítő savak karolják át, míg mindezt a Tokajra jellemző ásványosság elegánsan foglalja keretbe.
Könnyed tavaszi fogáshoz könnyed tavaszi bor, ugyanakkor a könnyedség mellett mindkettőben van valami plusz – emiatt (is) illenek egymáshoz.
Anna
Reader Comments