Nagy erő egy kis tojásban
kedd, december 10, 2013 at 11:19
Spooon 1...2...3! in brokkoli, citrom, december, egyszerű, egészséges, elegáns, fingerfood/előétel, fürjtojás, füstölt hal, füstölt pisztráng, gyerekbarát, gyors, húsmentes, kalóriaszegény, kecskesajt, könnyű, lilahagyma, lime, piknik, pisztráng, reggeli/tízórai/uzsonna, sajt, tengeri-/halétel, zöldségétel, Éva, ünnepi

Amikor a hűtőben minden pár nélkül marad, és csak kóbor alapanyagok várják, hogy felhasználjam őket minden hozzáillő összetevő nélkül magányosan... Vagy mégsem? Volt egy adag brokkolim a biopiacról. Árválkodott még egy tálca fürjtojás, kevés krémes kecskesajt és egy tálca melegen füstölt pisztráng a frigóban az egyéb apróságok mellett. Szépen lassan összeállt, hogy mi lesz ebből. 

Gyerekkajának indult: az együtt megfőzött brokkolit és tojást (utóbbit nyilván pucolás után) összedaraboltam, és forrón összekevertem a kecskesajttal, amire végül rátördeltem a pisztrángot. Az ízharmónia olyan átütő volt, hogy ezt muszáj volt egy mutatós, akár ünnepi felnőtt fogássá konvertálnom. Így lett belőle egy terrine.

Apropó: gyerekkaja. Egy fürjtojás tápanyagtartalma öt (!!!) tyúktojáséval megegyező, ezért állítólag felmerült felsőbb szinten, hogy a közétkeztetésbe bevezetik. Alapgondolatnak kiváló, hiszen a fürjtojásnak remek élettani hatásai vannak: magas a foszfor-, vas-, kálium-, cink- valamint az A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitamintartalma illetve megtalálható benne egy lizozim nevű enzim, amit a szervezet természetes antibiotikumának tartanak. A fürjtojásnak gyógyító hatást tulajdonítanak: segít légzőszervi megbetegedések, allergiás tünetek, asztma, különböző gyulladások, emésztőrendszeri panaszok esetén, emellett jótékonyan hat a szív és az idegrendszer működésre. Sőt, még potencianövelő hatása is van. Kérdés, hogy ekkora mennyiségben, amennyi ahhoz elegendő, hogy rendszeresen ellássák az ország menzára beiratott gyermeklakosságát, hogy lehet úgy előállítani, hogy a tömegtermelésre jellemző minőségi áldozatokat ne kelljen meghozni. Nyilván aki majd foganatosítja a döntést, tudni fogja a választ. Addig is mi mikroszinten előszeretettel fogyasztjuk.

KECSKESAJTOS BROKKOLI TERRINE FÜJTOJÁSSAL ÉS FÜSTÖLT PISZTRÁNGGAL

hozzávalók

500g brokkoli

2ek

100g krémes, kenhető kecskesajt

1 tálca (100g) melegen füstölt pisztráng

1 tálca (15db) fürjtojás

1 fej lilahagyma

1/4 szerecsendió

frissen őrölt bors

1/2 lime/citrom leve

díszítésnek brokkolicsíra, tökmagolaj és hagymaszeletek

A rózsáira szedett brokkolit és a feldarabolt szárát szokásomtól eltérően ezúttal nem gőz fölött párolom, hanem sós vízben megfőzöm a fürjtojással együtt, közben a hagymát megpucolom, és a felét felaprítom. Amikor a brokkoli már szinte teljesen puha, de még méregzöld, a tojás pedig keményre főtt, hideg vízzel átöblítem őket. A tojást meghámozom, félcentis kockákra vágom, alaposan elkeverem a sajttal, és a lilahagyma felkockázott felével. Kb. ekkorára aprítom a brokkolit és a halat is. Végül egy tálalógyűrű (az én esetemben négyzet) segítségével rétegesen összeállítom a terrine-t: alulra három-három evőkanál brokkolit teszek, jól lenyomkodom, majd rá halmozok két-két kanállal a sajtos tojásból, szintén lenyomkodom, végül a rátördelt haldarabokkal zárom a rétegeket, amit kevés lime- vagy citromlével megcsorgatok. Mindegyik torony tetejére egy-egy, a gyűrűbe belepasszoló poharat teszek nehezéknek, és beteszem a hűtőbe. Pár órával később leemelem a terrine-ekről a poharakat és a gyűrűket, és a maradék hagyma hajszálvékonyra vágott szeleteivel, kevés tökmagolajjal és csírával díszítve tálalom.

Mutatom, hogy néz ki pástétomnak, amikor pedig minden hozzávalót a díszítés kivételvével egy villával alaposan elkeverek, szinte habosra, pépesre. Ezt rozskrékeren vagy pirítós kenyéren kínálom salátával körítve.

Akár a kényelmesebb pástétomváltozatot, akár a hajszállal munkásabb terrine-t választja az ember, mndekettővel jól jár egy ünnepi menü nyitányaként vagy egy szép reggeli/tízórai/uzsonna formájában, esetleg könnyű vacsora gyanánt egy szép fehérborral kísérve.

Éva

Article originally appeared on spooon (http://spooon123.hu/).
See website for complete article licensing information.