Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
vasárnap
aug.052012

Görögdinnye-paradicsom: első felvonás

Látszólag lehetetlen párosítás. Mint Mautner "Zsofó" legutóbbi, Így főzünk mi című könyvének egyik, vietnámi levesében (Édes-savanyú leves húsgombóccal, rizstésztával) fellelhető paradicsom-ananász társítás. Volt szerencsém Zsófi meghívására az előkészületek alkalmával betekintést nyerni a műhelymunkába, és melegében végigkóstolni a többnapos munka aznapi produktumait. Ezt a levest vonakodva teszteltem, de majd' leszédültem a bárszékről meglepettségemben, hogy mennyire ütős, egyben harmonikus egy ízkombó. (Mondjuk volt ott még egy-két emlékezetes fogás!) Ez annyira ízlett, hogy bár a menüsor végére szétdurrantam, a kérdésre, hogy melyikből kérek még, erre esett a választásom... Egyébként a teljes könyv, ami a Menedék Egyesület megbízásából EU támogatással jött létre a Magyarországon élő külföldiek integrációját segítendő, letölthető itt.

A jó konyha alapjaiban, azt gondolom, a minőségi, tiszta alapanyagokon és a korszerű konyhatechnikák alkalmazásán túl a változatosságon, így a kísérletezésen alapul. Mostanában gyakran találkozhatunk elsőre meghökkentő kombinációkkal a újításokat kedvelő, csúcsgasztrót kínáló éttermek étlapjain is. Paradicsom és görögdinnye házasítással a Mák bisztró hideg görögdinnye-levesében találkoztam először. Ez ihlette a mai köretet és a héten bejegyzésre kerülő görögdinnye gazpachot és consumét.

FOLYAMI HARCSASZTÉK CHILIS PARADICSOM-GÖRÖGDINNYE SALSÁVAL

hozzávalók

1/2 kg folyami (nem tenyésztett) harcsaszték

, friss bors

olívaolaj

kevés balzsamecet

a salsához

6 kisebb, kemény paradicsom

6 szál újhagyma vagy 3 kisebb salátahagyma, esetleg lilahagyma

1/2kg görögdinnye (nekem sárgabélű volt, de lehet piros is)

4 gerezd fokhagyma

4 chilipaprika (lehet piros, zöld és sárga vegyesen - nekem most csak piros volt)

1 csomag korianderzöld (ha nincs, petrezselyemzöld is jó)

1/2 citrom leve

3ek olívaolaj

1tk

díszítésnek chiliolaj

A halsztékeket megmosom, besózom, borsot tekerek rájuk, kevés olajjal besímogatom, és lefedve a konyhapulton érlelem őket sütésig. Egy serpenyőt (lehetőség szerint vasserpenyőt) szárazon felforrósítok, amennyire csak lehet. Amíg a serpenyő hevül, a paradicsomot, a hagymát és a koriandert felkockázom. A halsztékeket belefektetem a serpenyőbe, és hagyom sülni az egyik oldalukat két percig. Közben a csilit kimagozom, nagyon picire felaprítom, a dinnyét szintén magozom, kockázom, majd a paradicsommal valamint a hagymával egy deszkán összeforgatom, és egy nagykéssel tovább aprítom. A halakat megfordítom, kevés balzsamecetet csepegtetek rá, hogy a húspörköket felszedjem vele, megrázogatom a serpenyőt, és hagyom sülni a szték mások oldalát is két percig. Ezalatt a salsa levét leöntöm, beleborítom egy keverőtálba, belereszelem a fokhagymát, és a sóval, az olajjal, a citrommal ízesítem. A halon még fordítok egyet, majd szokás szerint forrón fóliába teszem, becsomagolom, és hagyom pihenni pár percet a pulton.

Tálaláskor a halakat tányérra teszem, ráhalmozom a salsát, és körbelocsolom chiliolajjal.

Üdítően könnyű, forró-hűs, édes-savanyú, frissítő nyári fogás.

Folyt. köv.

Éva

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Perces szedres | Main | Kezdők szerencséje »