Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
péntek
dec.072012

Csavar a krémlevesben

Sokszor írtam már arról, mennyire szeretek változtatni a megszokotton. Rövid az élet. Én annak a híve vagyok, hogy ebben a néhány évtizedben, amíg a magunk urai vagyunk, tapasztaljunk, lássunk, szagoljunk, ízleljünk, halljunk minél több újat, hogy ezzel is gyarapodjunk. Ezért van, hogy szeretek olyan helyre utazni, ahol még nem jártam, olyan zenéket hallgatni, amit még nem hallottam, és olyan ízeket kóstolni, ízkombinációkat megalkotni, amik még hordoznak magukban újdonságot a számomra.

A krémlevesek nagy rajongója vagyok. ...Meg a távol-keleti konyháé. Hát miért ne lehetne ezt a kettőt ötvözni? Ennek egy korábbi példája ez a thai jellegű sütőtökkrémleves tilápiafilével, amit tavaly csináltam az Ünnepek környékén. Most a karfiolra mentem rá hasonló elánnal.

KELETIES GYÖMBÉRES-KORIANDERES-KÓKUSZTEJES KARFIOLKRÉMLEVES PIRÍTOTT GARNÉLÁVAL

hozzávalók

a leveshez

egy fej karfiol

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2cm friss gyömbér

1ek őrölt koriander

1ek őrölt római kömény

2 bio csirkehúsleveskocka (Spar/DM)

400g kókusztej

1/2dl halszósz

1 lime leve

, frissen őrölt bors

a rákbetéthez

1/2kg tisztított garnéla

1/2dl olívaolaj

1tk

4 gerezd fokhagyma

1/2 lime leve 

1 csokor korianderzöld 

esetleg friss piros chilipaprika

A levesnek egy párolóedényben felteszek 1/2l vizet forrni a hosszában félbe vágott citromfűvel. A karfiolt megmosom, megtisztítom, rózsáira szedem, és a szintén megpucolt és felnégyelt hagymával, a meghámozott fokhagyma gerezdekkel, a hájától megfosztott és karikákra vágott gyömbérrel valamint az őrölt korianderrel és köménnyel felteszem párolórácson fedő alatt gőzölődni. Amíg a zöldségek párolódnak, bepácolom a rákot az olaj, a asó, a fokhagyma és a lime-lé keverékébe. Nagyjából 8-10 perc után puha lesz a karfiol és a hagymák is. A párolórácsa tartalmát beleborítom a párolólébe. Forralok még fél liter vizet, amiben föloldom a húsleveskockákat, és az edény tartalmához öntöm. Botmixerrel az egészet krémesre pürésítem. Jöhet hozzá ekkor a kókusztej, a halszósz, a lime-lé, szükség szerint só illetve bors, valamint egy-két díszítésnek szánt levél kivételével a korianderzöld. Újra pürésítek. Már csak a rákot kell egy forró serpenyőben 2 perc alatt megpirítanom, hogy a leveshez adva esetleg kevés friss chili kíséretében bearanyozza a napom.

Éva

Ui: Bátraknak ajánlom: én szívbaj nélkül lepürésítettem két-három rákfarkat két merőkanál levessel. A hatfogú tizenhárom hónapos percek alatt szívta fel cuppogva az egészet...

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Bébibrokkoli | Main | Expressz ünnep »