Variációk sütőtökre és zsályára
Itt a következő sütőtökös-zsályás recept, ezúttal rizottó formájában (hasonlót mutattunk már korábban). Ez egy picit több időt igényel, mint az előző tésztás verzió, hiszen a rizottó húsz perc.
SÜTŐTÖKÖS-ZSÁLYÁS RIZOTTÓ
kell hozzá
egy darabka sütőtök
20 dkg arborio (azaz rizottóhoz való) rizs
1 l zöldségleves (lehet bio kockából)
3-4 gerezd fokhagyma
egy fej vöröshagyma
egy evőkanál friss vagy szárított zsálya
1 dl száraz fehérbor
5 dkg vaj
3 dkg parmezán
Blansírozd a sütőtököt, azaz főzd sós vízben amíg megpuhul (ez pár perc), majd hűtsd le hideg vízben, hogy ne főhessen tovább - így marad élénk a színe.
A rizottót a szokásos módon készítsd: 3 dkg vajon párold meg a felaprított hagymát, majd fehéredésig pirítsd a rizst. Öntsd hozzá a fehérbort, majd a lángot mérsékelve, merőkanalanként adagolva a zöldséglevest (ha elfőtt az előző adag, akkor öntöd a következőt), folyamatosan kavargatva főzd al dentére, haraphatóra a rizst (nem biztos, hogy az összes levesre szükség lesz). Ekkor add hozzá a maradék vajat, a reszelt parmezánt, a zúzott fokhagymát, sót (ha igényled), borsot, zsályát, majd a sütőtököt. A főzés végén még adhatsz hozzá egy kis zöldséglevest, a rizs gyorsan felszívja - akkor jó, ha krémes (a fotóval elbénáztam az időt, ezért látszik már alig szaft).
Ádám
Reader Comments