A legtutibb mézeskalács
kedd, december 13, 2011 at 10:04
Éva in Karácsony, Mikulás, december, desszert, dió, egyszerű, egészséges, gyerekbarát, gyors, húsmentes, kenyér/kalács, krémméz, könnyű, magyar, mandula, mandulaliszt, méz, nemzetközi, piknik, teljeskiőrlésű, teljeskiőrlésű liszt, zabliszt, Éva, ünnepi

Mindenki tudja rólam a környezetemben, hogy a táplálkozás terén bár nem vagyok vaskalapos, de lehetőség szerint tudatosan törekszem az egészséges megoldásokra és arra, hogy ehhez szoktassam még idejében a gyerekemet... gyerekeimet. Márpedig lehetőség szinte mindig van megtalálni az alternatívát a megszokottra, és lecseréni azt, csak akarni és keresni kell. 

Édesanyámhoz évekig járt Jutka néni besegíteni a ház körül. Lola lányom, ahogy mindenkit, őt is azonnal levette a lábáról, onnantól Jutka néni, ha csak megneszelte Lola érkezését, már vetette is be magát a konyhába, hogy elkészítse az azóta is nagy népszerűségnek örvendő mézeskalácsát szezontól függetlenül, egészséges alapanyagokból - pont, ahogy mi szeretjük. A fortélyt persze rörgtön a magamévá tettem, és azóta is gyakran bevetem: sütöttem már egész óvodának Mikulásra, ajándékba Karácsonyra, dísznek, gyerekfoglalkoztatás céljából, vagy csak úgy. Hálás egy recept. Én is hálás vagyok érte. Innen is köszönet, drága Jutka néni!

MÉZESKALÁCS

hozzávalók

50dkg teljeskiőrlésű bio liszt

25dkg puha bio vaj

40dkg méz (én Lovasi Attila termelő frenetikus repcekrémmézét használom - elérhetőség nálam)

1 bio tojás + 1 sárgája

1/2ek sütőpor

1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék (teljesen tökéletes: minden van benne, ami kell, semmi, ami nem)

+ 1 tojás a kenéshez

dekoráláshoz fantázia szükséges és a fatázia szülte kellékek

A száraz hozzávalókat elegyítem, majd kézzel hozzádolgozom a nedveseket. A tésztát laposan összegyúrom, cipót formálok belőle, és fóliába csomagolva egy fél napra/egy éjszakára hűtőbe teszem. Sütés előtt szobahőmérsékleten kicsit hagyom felengedni, hogy lehessen vele dolgozni. Kisebb darabokra vágom a tésztát, amit aztán két sütőpapír között félcenti vastagra nyújtok, majd különböző formájú kiszúrókkal kiszaggatok. A kis kalácsokat egy tepsin egymástól kellő távolságra elrendezem, megkenem őket egyenként az enyhén fevert tojással, ízlésesen dekorálom, végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.  

A folyamat bármely pontján gyermek kortól, nemtől függetlenül bevonható. Imádni fogja a közös konyhatündérkedést, ahogy minden bizonnyal Te is, kedves Olvasó!

Éva


Ui.: A zab- illetve mandulalisztből, továbbá darált dióból és madulából készült változatokról az összehasonlító beszámolót ld. lejjebb!

Update on csütörtök, december 15, 2011 at 9:38 by Registered CommenterÉva

Variációk egy témára

Nem nyugodott az alkotói vágyam, úgyhogy nekiálltam ezzel-azzal kísérletezni. Azokra a kérdésekre kerestem a választ, hogy pl. lehet-e a búzalisztet kiváltani egészségesebb lisztfélékkel, mint a zabliszt, a mandulaliszt, a gesztenyeliszt, stb... ehhez hogyan kell igazízani a tészta textúráját, illetve hogy ha különböző ízeket kombinálok bele az alap fűszerezésbe, az hogy veszi ki magát. Nagyon jó eredmények születtek.

CHILIS-CSOKIS MÉZESKALÁCS RÓZSABORSSAL

A chilis és a csoki társítása nem ismeretlen már az ínyencek számára, már-már elcsépeltnek is mondható, de én még mézeskalácsban nem találkoztam vele.

A fenti recepthez képest annyi változtatás szükséges, hogy az 500g liszt helyett 400g zablisztet és 100g natúr bio kakaóport használtam. Az édesítést fokoztam 500g mézre, és a tésztába beledolgoztam 2 ek szárított chilikarikát illetve 100g 99% kakaótartalmú csokit - mindkettőt előtte mozsárban durvára zúztam. Sütés előtt megszórtam a kalácsokat rózsaborssal.

 

KAKAÓS-NARANCSOS MÉZESKALÁCS

A csokik világából ez a párosítás is adta magát. (A dekorlálással most nem szálltam el, de be lehet indítani a fantáziát nyugodtan - idő hiányában nekem most erre futotta.)

A változtatások az alaprecepthez képest: az 500g liszt helyett itt is 400g zablisztet és 100g natúr bio kakaóport használtam (de lehet sima narancsosat is csinálni, akkor marad a fél kg liszt, akár búza, akár zab). Az édesítést a fentiekhez hasonlóan fokoztam 500g mézre, és a tésztába beledolgoztam 2 narancs reszelt héját és 2ek narancsvirágvizet illetve 2ek Cointreau-t (Triple Se is jó). ...Aztán picit odaégettem, de Neked, kedves Olvasó, nem kell ezt feltétlenül így csinálnod!

 

MÉZESKALÁCS MANDULALISZTBŐL AMARETTÓVAL ÉS KAKUKKFŰVEL

jön... jön... jön

 

MÉZESKALÁCS GESZTENYELISZTBŐL ASZALT ÁFONYÁVAL/CIGÁNYMEGGYEL

jön... jön... jön

 

Kísérletezgessetek bátran!

Éva

Article originally appeared on spooon (http://spooon123.hu/).
See website for complete article licensing information.