Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
péntek
jan.212011

Összeesés határán

Mielőtt bárki rosszra gondolna, személy nem érintett a történetben, ugyanis a történet központjában a szuflé áll. Nem a hagyományos értelmében, hanem hamis szuflé formájában. 

Maga a szuflé (eredeti írásmódban: soufflé) francia szó, jelentése: felfújt. Minden olyan sós és édes, sütőben, kis formákban sült fogásra használják, aminek az alap összetevőihez arányaiban sok tojást használunk. A szuflé legalább olyan egyszerű és változatos ételfajta, mint a muffin. Gyakorlatilag bármiből bármilyen alkalomra elkészíthető. A felfújt nevet pedig onnan kapta, hogy a hőkezelés során a tojás segítségével az étel felfújódik. Ez az állapot azonban sajnos nem tart tovább 5-10 percnél, mert utána a szuflé gyorsan összeesik. Szerencsére kis adagokban készül, így nem nagy kihívás a drámai átalakulás előtt eltűntetni. 

Én jelen esetben nem egy klasszikus állagú és hagyomásnyos célzattal készülő szufléban gondolkoztam. Egy gyors reggeli volt a terv, de valami újításra vágytam. Ez lett belőle:

SPENÓTOS-FETÁS TOJÁSSZUFLÉ REGGELIRE

Sajnos a fotózással én nem voltam elég gyors. Már kivettem a reggelit a sütőből, mikor nekiláttam a fényképezőgépet keresni. Azalatt pedig, amíg ráébredtem, hogy a kocsiban hagytam, és elindultam begyűjteni, a "szuflém" szépen lassan... vagy inkább csúfondáros módon gyorsan összeesett. Szerencsére ez az ízét nem befolyásolta.

hozzávalók

4 tojás

5dkg fetasajt (paleósok válasszanak érett sajtot - lehet parmezán)

2 gerezd fokhagyma

5dkg aprított leveles spenót (én a Tescoban veszem fagyasztva a kis nudlikba adagolt, aprított, bio leveles spenótot)

, frissen őrölt bors

1ek aprított friss vagy fagyasztott bazsalikom

parmezán

tálaláshoz friss zöldségek, igény szerint kenyér

A sütőt 170 fokra állítom

A tojást egy keverőtálban felverem, hozzáadom a spenótot és a fűszereket, belereszelem a fokhagymát és belemorzsolom a fetát. Jól összekeverem, kis formákba adagolom, reszelek rá parmezánt, és 15-20 percre sütőbe teszem. Amíg elkészül, bőven van ideje mindenkinek, hogy rendbe hozza magát, így aztán indulás előtt kultúráltan tudunk együtt reggelizni.

Éva

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Egy recept kálváriája | Main | Villám vendégváró »