Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
szerda
szept.152010

Reggeli delux - szükség szerint

A reggeli, mint már arról szó esett, a legfontosabb étkezés a nap során. Azoknak a gyerekeknek, akik nem reggeliznek, sokkal nagyobb esélyük van a későbbi elhízásra és a szív- és érrendszeri problémákra. Épp tegnap/ma láttam egy híranyagot arról, hogy kísérleti jelleggel az ország 11 iskolájában összesen 1500 gyerek kap a "Startolj reggelivel" program keretében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusai által összeállított ingyenes (!!!) egészséges reggelit kis papírzacskóban 6 héten át. Az OÉTI az Egészségügyi Minisztérium támogatásával hívta életre a programot. Remek kezdeményezés! Végre ezen a téren történik valami! (Egyébként pedig a visszajelzések azt mutatják, hogy a gyerekeknek ízlik az egészséges reggeli.) Ezen felül szintén jó hír, hogy bár a közétkeztetésben eddig, a törvényi szabályozásoknak köszönhetően az akkreditált bölcsődéknek, óvódáknak, iskoláknak nem volt mozgásterük, a szabályozás kényszere miatt csak abból a 2-3, elképesztően egészségtelen ételeket szállító cégtől rendelhettek, aki a piacot uralta, tegnaptól, a korlátozások feloldásával ezek az intézmények közvetlen a termelőktől vásárolhatják meg a terményeiket, termékeiket. Ezzel a hazai megzőgazdaságot végre valahára ilyen formán is támogathatjuk, a gyerekek pedig friss, helyben termett, készített élelmiszerkehez juthatnak, aminek ismerhetjük az eredetét, ha az intézmények vezetői élnek a lehetőséggel. Kedves szülők, tessék nyomást gyakorolni!

Persze, nem csak az fontos, hogy reggelizzünk - az sem mindegy hogy mit veszünk magunkhoz a nap elején. A szüksgéleteink közt mindenképpen szerepelnek a vitaminok, az ásványi anyagok és a hasznos energiák. Nyilván a legtöbb családban azért távozik mindeki üres gyomorral otthonról, mert a reggeli rohanásban nincs idő a terítésre, a falatozásra, és az azt követő rendrakásra. Pedig van gyors megoldás - szükség és szükséglet szerint. Méghozzá minden szempontból luxus megoldás, mert ez "fogás" borzasztó gyors, borzasztó egészséges és borzasztó finom: egyszerűen csak egy

BANÁNOS KEFÍRSHAKE DIÓVAL, FAHÉJJAL, JUHARSZIRUPPAL

És miért jó? Sorolom:

Banán: A gyümölcsök közül a legjelentősebb B-vitaminforrás, emellett A- és C-vitamint is tartalmaz. Ásványianyagok közül a foszfor, a kálium, a vas, a kalcium, a magnézium található meg benne nagyobb mennyiségben, ami összességében annyit tesz, hogy jótékonyan hat a vérnyomásra, megoldást jelenthet hajhullásra, cserepes ajkakra, fáradtságra, alvásproblémákra, stresszre, PMS-re, és lassítja az öregedést, ha megfelelő mennyiségben bevisszük a szervezetünkbe.

Dió: Magas omega-3 zsírsavtartalma miatt rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát, jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet, javítja a szellemi teljesítő-képességet, mindemellett remek antioxidáns-forrás. Az eszenciális aminosavak közül mind a nyolcat tartalmazza. Ajánlott naponta egy marékkal magunkhoz venni. De vigyázat, ne sokkal többet: 10 dkg dió energiatartalma ugyanis több, mint 600-700kcal, aminek a 65%-a többszörösen telítetlen zsírsav. Tehát jótékony, de attól még bőséges. Azonnal robbanó energiabomba. Gyerekeknek ideális nass. Mindemellett fehérjetartalma megegyezik egyes halakéval, és meghaladja a tojásét. A benne található C-, B1 és B6-vitamin mennyisége is jelentős.

Fahéj: segíti az emésztést minden formában, nyugtat, ellazít

Kefír: többféle B-, ezen felül D-vitamin-, kalcium- valamint folsavtartalma magas. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást, segít megelőzni a csontritkulást. A benne lévő természetes baktériumok egyensúlyban tartják a szervezetet.

Juharszirup: amiben különbözik egy halom más édesítőtől az az, hogy nem terheli meg a szervezetet. Számos diéta hozzávalója. A-, B-vitamin, folsav és aminosav is komoly mennyiségben megtalálható benne, de csupán azért, mert aranyszirupnak is hívják, bár tudnám, miért van aranyárban!

Hozzávalók

1 banán

1 marék dió (pekándióval még jobb!)

1ek juharszirup

1cm fahéj frissen reszelve

3dl kefír/kókusztej paleósoknak

A hozzávalókat egy turmixgépben igény szerint kevés jéggel simára összedolgozom, azonnal poharakba öntöm, kevés extra frissen reszelt fahéjjal és egy rúd fahéjjal díszítem. Indulhat a nap!

Éva

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Elvágyódás | Main | "Somewhere over the rainbow..." »