Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
csütörtök
máj.132010

Menta. Megment a...

...Niné. Becsületes neve HajNI NÉni, de mi kivonatoltuk (mármint nem vasúttal...). Az ég küldte. Bár volt böjt előtte bőven! Mostmár másfél éve őrzi a szemünk fényét, amikor mi nem vagyunk vele, rántja rendbe a csatateret utánunk kérés nélkül, ha elviharzunk kicsit társas(ági) életet élni, vidít fel a brilliáns humorával, amikor néhanapján rossz a kedvem, máskor meg megnevettet csak úgy, vagy épp megint tanít valamit a bölcs tapasztalataiból és sokrétű tudásából merítve, amivel gyarapodhatom - már-már családtag: anyám helyett anyám. Mindig ott van, ha szükség van rá. Lola lányom is gyakran szokta mondani mostanában: "Anya, én úúúúúúgy megszerettem a Ninét!" Neki kellett ehhez egy év. Nekem egy pillanat. És ez a pillanat azóta is kitart. Csoda hát, ha a vasárnap rámtörő alkotási vágyam kiéléséhez hiányzó menta kapcsán - miután a honlap infói dacára a Culi nem volt nyitva, a Spar meg fölszerelve - megint ő jutott eszmbe? Meg a csodálatosan burjánzó konyhakertje. És hát vesztére, csak 5 percre lakik tőlünk. Miután a telefonom szokás szerint otthon maradt, kis mérlegelés után (tárgya: mi lesz a láda eperrel /ld. korábbi bejegyzés!/? vs. hogy néz ki, hogy csak úgy beállítok?), mit volt mit tenni, rátörtem csak úgy, bejelentkezés nélkül. A férje, Miklós, mégis tárt karokkal fogadtott, ahogy szokott. Szabadkoztam, de csak csitított, és már szaladt is egy ollóért. Majd előkerült Niné is a szokásos hatalmas mosolyával. Megint szabadkoztam, immáron ketten csitítgattak kánonban, és hálából, hogy belezavartam a vasárnapi idilljükbe, a fél mentabokrukat rámtestálták. Ekkora mentaleveleket még nem is láttam! ...És ennyit! Te jó ég! Mit kezdjek ennyi mentával? Egy része megy a receptekbe, más része dekornak... a többi pedig a fagyasztóba. Dárga Niné! Mihez kezdenék Nélküled! Nos, ez a fogás bizonyára nem jött volna létre, legalább is ott, akkor,spooontán, ha Te nem vagy!

EPERSALÁTA PIKÁNS, THAIJELLEGŰ :) ÖNTETTEL... AKÁR BÉLSZÍNSZTÉK MELLÉ

Hozzávalók

1/2 lilahagyma

1/4kg eper

1 marék vegyes salátalevél

10 friss mentalevél

Az öntethez

3ek olívaolaj

lime leve és reszelt héja

1kk méz/nyírfacukor

2 friss piros chilipaprika

1ek friss korianderlevél

1kk frissen reszelt gyömbér

továbbá:

igény szerint: 20dkg marhabélszín

olívaolaj, friss bors

Jelen recept eredménye 15 perc alatt állt össze. Én bélszínszték mellé kínáltam a salátát, ezért a szték elkészítését is beleveszem a leírásba. 

A bélszínt egyben sütöm. Sütés előtt kevés olajjal, sóval és friss borssal bedörzsölöm, és amíg a serpenyőm melegszik (full gázon), hagyom pácolódni. Közben előkészítem a saláta hozzávalóit: a salátaleveleket és az epret megmosom, lecsöpögtetem, utóbbit hosszában négyfelé vágom. Talán mostanra kellően meleg a serpenyőm ahhoz, hogy beletegyem a húst. Sisteregve üdvözli a helyzetet, és azonnali bele is pirul abba, hogy ennyire forrón szereti. Hagyom fél percig békén, hogy azon az oldalon összezáródjanak a rostok. Ezalatt felaprítom a lilahagymát, és felcsíkozom a mentaleveleket. Pár csíkot félreteszek díszítésnek, a többit összeforgatom a salátalevelekkel, az eperdarabokkal és a lilahagymakockákkal. Most vissza a sztékemhez. Minden oldalán elvégzem a rostzáró műveletet, és pirongatom addig, hogy jól megkapjon a külseje. (Szokásom, hogy szórófejes balzsamecettel spriccelgetem menet közben, hogy a leragadt húspörkök se vesszenek kárba, és szép színe legyen végül a húsnak.) Összesen kb. 3-5 percig sütöm - merthogy én "medium-rare", azaz az angolos és a közepesen átsült közötti állapotában szeretem. Hogy ezt bebiztosítsam, miután elzártam a tüzet, kiemelem a húst, és mint minden sztéket, ezt is alufóliába tekerve pihentetem 5 percig. Eközben elkészítem az öntetet a salátához: a koriandert felaprítom, a chilit kimagozom, és szintén apróra vágom, majd a többi hozzávalóval összekeverem.

Tálaláshoz egy tányérra halmozom az epersalátát, az öntettel meglocsolom, a maradék mentával díszítem, és mellé teszem a 3-4 cm vastag szeletekre vágott sztékemet... vagy bármi egyéb húst, amit gondolok. De magában is megér egy misét!

Éva

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (3)

Kedves Blogtárs,

A recept fantasztikus, epersali letesztelve. Szerintem sokszor fogok csinálni, főleg ha én is találok egy epermaffiát akik ládával hozzák nekem az epreket!:))

május 13, 2010 | Unregistered Commenterdorci_spooon

Ez az epersali is megvolt? Ez aztán a tempó! A feketesajtos-mákos epersaliról már beszámoltál, hogy átment a rostán. Biztos rajtad van a piros cipellőd, és sűrűn kocogtatod a sarkát, hogy ilyen idő- és térviszonlyatokban tudsz mozogni, Dorothy! Örülök, ha ízlett! ;)

május 13, 2010 | Unregistered CommenterÉva_spooon

Évikém, isteni saláta ötlet. Mondhatni: my style. Holnap csinálom is, csak lőnöm kell epret a piacon.

május 18, 2010 | Unregistered Commenternyárikonyha

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Gyermekkorunk mumusa | Main | Egy szelet éden »