Évszakok

tavasz  /  nyár  /  ősz  /  tél

 

Címkék
kedd
nov.092010

Csodaszép ősz

Ezt az évszakot nem szokás pozitív előjellel emlegetni, pedig annyi szépség van benne. Persze, ha a tipikus őszt vesszük, az valóban borongós, esős, szomorkás - az elmúlás gondolatával szembesít nap mint nap. De ez az ősz más. Ez egy csodaszép ősz. Eső csak elvétve, hogy eszünkbe jusson a közel 20 fokos nappalok mellett, hogy közeleg az év vége. Símogató, lágy napsugarak, amik a járdák fölé boltívként hajló faágakon táncoló megsárgult, barna és bordó színeket öltött levelek szűrőjén át meleg hangulatokkal ársztják el a mellékutcákat. Hihetetlen a színkavalkád: a hegyoldal az évszak minden árnyalatában pompázik, mögötte a vakító kék ég. Varázslatos díszlet! Méghogy az őszt nem lehet szeretni!

...Ami pedig az szezonális kínálatot illeti, nos, a színek ott is vidítanak: az élénk narancssárga tök, a lila szilva, a barna gesztenye, a vörös célka, a méregzöld spenót. Inspiráló.

GESZTENYÉS SÜTŐTÖKLEVES TÁRKONNYAL ÉS JUHARSZIRUPPAL

Meg kell valljam őszintén, a leves gondolata egy rontásból született. T.i. a minap készített tökös-mákos muffinba szánt párolt tök mennyisége duplájára sikerült, kidobni meg nem dobunk semmit, tehát muszáj volt gyorsban döntenem a további sorsáról. Egy megbeszélésre siettem, 5 percem maradt az indulásig: persze, hogy krémleves. Gyorsan fölöntöttem a tököt egy adag alaplével... már csak egy kis fűszer hiányzik bele - gondoltam. De a lével is hasonlóan bántam, mint a tökkel a muffin készítésekor - túlszaladtam a mennyiséggel. Megvakartam a fejem, hogy mivel sűrítsek, hiszen krumplit nem eszem, viszont lemaradni nem szeretnék a fogásról, mikor eszembe jutott, hogy a fagyasztóban van natúr főtt gesztenye. Gondolkozni nem, csak cselekedni volt időm: beleborítottam - lesz, ami lesz... Botmixer... Hmmm... Idális, krémes állag, remek ízházasság. Jó döntés volt. Már csak a fűszerek hiányoztak a teljességhez. Hát, így lett. Melegében le is jegyeztem egy cetlire, hogy hogy készült a leves, hogy meg tudjam Veled osztani, Kedves Olvasó.

hozzávalók

1 répa

40dkg sütőtök (megpucolva, kimagozva kb. 30dkg lesz belőle)

2db bio zöldségleveskocka

1 vöröshagyma

20dkg natúr főtt gesztenye

1ek friss tárkony

1/4tk őrölt szegfűszeg

1/4 szerecsendió

3ek juharszirup

1/4 citrom leve

1.5dl natúr joghurt (paleósok passzolják)

, frissen őrölt bors

díszítésnek tökmagolaj és tökmag

Egy pároledényben felteszek 1/2l vizet forrni. A répát feldarabolom, a tököt meghámozom, kettévágom, kikaparom a magját, majd felkockázom, és a kettőt együtt fedő alatt 5 percig párolom. Amíg izzadnak a gőzben, a hagymát megpucolom, vízforralóban újabb 1/2l vizet forralok, és a két leveskockát feloldom benne. Amikor a tök és a répa már puha, beleborítom őket a párolólébe, hozzáöntöm a dupla koncentrációjú alaplevet, a gesztenyét, belereszelem a vöröshgymát, és az egészet összeforralom. Amint elkezd gyöngyözni, azonnal elzárom alatta a gázt. Ezen a ponton adom hozzá az eddigiekhez a friss tárkonyleveleket, majd botmixerrel lepürésítem a levest. Az ízesítéshez érve hozzáadom a leveshez a juharszirupot, a citromlét, a szegfűszeget (bátrabbak ötfűszerkeveréket és/vagy garam masalát is használhatnak), belereszelem a szerecsendiót, végül sózom, borsozom. A joghurtot itt is belekeverhetem, de a tálalásnál is díszíthetek vele. Én jelen esetben hozzádolgoztam a leveshez, díszítésnek tökmaggal szórtam meg, és tökmagolajat csorgattam rá.

Éva

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

Reader Comments (4)

Megfőztem. Megőrülök, olyan finom! (nem is fogok írni, mert egyértelműnek tűnik, hogy mostanság Tőletek főzőcskézek ;) )

november 12, 2010 | Unregistered CommenterDetti

Írjál csak, írjál csak, jól jön a bátorítás nekünk, ez adja a lendületet! Örülök, hogy ízlett! Nálunk is nagy volt a sikere. :)

november 14, 2010 | Unregistered CommenterÉva_spooon

ide mindig visszatérek. kb kéthetente-havonta készül, mégis időnként elfelejtem a receptet, hogy megnézhessem... :))))

január 17, 2014 | Unregistered CommenterDetti

Detti, ha vígasztal, a saját magam által kitalált receptek egy jó részéhez én is mindig visszatérek a blogra "puskázni", ha pont azt az ízt és állagot szeretném rekonstruálni, amit első megalkotáskor sikerült, mert annyiszor nem ismétlem a recepteket, hogy be is épüljenek. Ha nincs ilyen igényem, akkor imprózom, ahogy szoktam, de nincs garancia rá, hogy akkor oylan lesz. Mondjuk az sem baj. A változatosság gyönyörködtet! ;)

január 22, 2014 | Registered CommenterSpooon 1...2...3!

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
« Mondtam, hogy nem főzök! | Main | Kávé keksz nélkül? »